Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η παλιά φωτογραφία




της Γεωργίας Π. Ξάνθη


Η φωτογραφία της 5ης Μαρτίου του 1950 , από τον πλανόδιο φωτογράφο, βγήκε επί τόπου. Και αφού αφαίρεσε το καπάκι που ήταν το διάφραγμα της μηχανής , όπως μόνο εκείνος ταχυδακτυλουργικά με το χέρι του μπορούσε , άφησε χρόνο ,ίσως όχι πολύ για να καταγράψει την εικόνα , τον άνθρωπο. Δίπλα του, σε ένα κουβαδάκι τα απαραίτητα υγρά εμφάνισης ,μια καρέκλα ,και ένα μεγάλο χαρτόνι για φόντο.
Μόνο που στην φωτογραφία , δεν χρειάσθηκε. Στο από χώμα πεζοδρόμιο της οδού Λενορμάν , με φόντο την πρασιά του Κέντρου Νεότητας του Δήμου, στην πρώην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου του παλαιού, πρώην Πλατεία Μεταξά ,και νυν Σωτήρη Πέτρουλα, απέναντι ακριβώς από το θέατρο του Κολωνού , ο πλανόδιος , απαθανάτισε την παρουσία μιας τωρινής απουσίας.
Σε πρώτο πλάνο ,οι γραμμές του τραμ ,του 11 , Κολοκυνθούς-Ομόνοια . Εμφανέστατος και ο τίτλος της εφημερίδας για τους γνωστούς λόγους. Πολλά τα νέα αφού οι εκλογές ήταν κοντά, ο Πλαστήρας ζητούσε να αφεθούν ελεύθεροι οι κομμουνιστές, ο Θεοτόκης πρωθυπουργός ζητούσε αναβολή των εκλογών , με συμπαραστάτη του τον Γ. Παπανδρέου, Κανελλόπουλο, Μαρκεζίνη. Αν ήθελες λοιπόν , να μάθεις νέα από τις «άλλες» τις κακές εφημερίδες , έπρεπε να πάς σε άλλη γειτονιά, και σε άγνωστο περιπτερά.
Η διανομή των γνωστών σημειωμάτων « περάστε από το ΙΕ παράρτημα ασφαλείας Κολωνού, στα σκαλάκια, δια υπόθεσήν σας , ήταν γνωστή ,« διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.»
Η φωτογραφία είναι παρελθόν, η μνήμη τυπωμένη στο χαρτί και για μένα μια χάρτινη  νοσταλγική αθανασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου