Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Δρόμοι της Ακαδημίας Πλάτωνος με ιστορία (4)


Γράφει η Γεωργία Ξάνθη
H οδός Φάωνος και η νέα είσοδος του Πάρκου. Φώτο: Γ. Τσιόρβας
ΟΔΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ.
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και ξακουστό ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα «Ολύμπιων» Θεών τους. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.
ΟΔΟΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ.
Τρίπολη είναι πόλη στην κεντρική Πελοπόννησο, μεγαλύτερη πόλη και  πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας και της επαρχίας Μαντινείας. Είναι επίσης έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΟΔΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ.
Το Παλαμήδι είναι μικρός λόφος που δεσπόζει εντυπωσιακά στην πόλη του Ναυπλίου. Πήρε το όνομα του από τον Παλαμήδη ,γιο του Ναυπλίου και της Κλυμένης. Ο πρώτος που οχύρωσε το Παλαμήδι ήταν ο Λέων ο Σγουρός (1247).Από την εποχή των Ενετών και μέχρι το τέλος του αγώνα ήταν ένα από τα πιο οχυρά και δυσπόρθητα φρούρια. Κυριεύτηκε από τους Έλληνες με αιφνιδιαστική επίθεση στις 30 Νοεμβρίου 1822 ύστερα από την ενθουσιώδη προκήρυξη του Στάικου  Σταϊκόπουλου, ο οποίος παρότρυνε τους αγωνιστές και τους ευχήθηκε να γιορτάσουν τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα με την άλωσή του. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα τουριστικά αξιοθέατα του Ναυπλίου. Η ανάβαση στο φρούριο γίνεται από την πόλη με τη βοήθεια μια ελικοειδούς σκάλας που έχει 999 σκαλιά. Τα τελευταία όμως χρόνια κατασκευάστηκε από την ανατολική πλευρά κανονικός δρόμος για αυτοκίνητα.
ΟΔΟΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ.
Ο Πλάτωνας ο  κορυφαίος αυτός φιλόσοφος ,υπήρξε μαζί με το Σωκράτη και τον Αριστοτέλη, από τους θεμελιωτές του δυτικού πολιτισμού. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Σικελία. Επανήλθε μετά από περιπέτειες στην Αθήνα όπου ίδρυσε περί το 387 π.Χ. φιλοσοφική σχολή, την Ακαδημία εγραψε  περί τους 30 διαλόγους ( Συμπόσιο, Φαίδων, Πολιτεία,Φαίδρος, Παρμενίδης, Σοφιστής, Τιμαίος, Νόμοι κ.λπ.)
ΟΔΟΣ ΠΟΛΥΚΡΑΤΟΥΣ.
Ανάμεσα στους ονομαστούς τυράννους της αρχαιότητας εξέχουσα θέση κατέχει ο Πολυκράτης, γιος του Αιάκη και αδελφός των Παντάγνωτου και Συλοσώντα με τους οποίους μοιράστηκε την εξουσία 532 π.Χ. Με το δυνατό στρατό που έφτιαξε και 40 τριήρεις που είχε ναυπήγησε με δικά του σχέδια, τις περίφημες Σάμαινες,κι έκαμε τη Σάμο θαλασσοκράτειρα σ' όλη τη Μεσόγειο. Νίκησε αντίπαλες πόλεις, κατέλαβε νησιά και ηπειρωτικά παράλια του Αιγαίου, ήταν σύμμαχος με τους τύραννους, Πεισίστρατο της Αθήνας, Πύγδεμη της Νάξου και με το Φαραώ της Αιγύπτου Άμαση.
ΟΔΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΥ.

Το Ποσειδώνιο (Σάμος)  ένα εξαίρετο θέρετρο,κατάλληλο για διακοπές: Μια διαδρομή των 15 km από την πρωτεύουσα το Βαθύ οδηγεί στο Ποσειδώνιο μέσω του Παλαιόκαστρου, ενός γραφικού κεφαλαιοχωρίου. Η θέα στην καταγάλανη θάλασσα του Αιγαίου και της ακτο -γραμμής της Τουρκίας είναι θαυμάσια.

ΟΔΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΚΛΑΥΔΙΟΥ.
Ο Πτολεμαίος Κλαύδιος ήταν Έλληνας αστρονόμος, μαθηματικός, και γεωγράφος που έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους της αρχαιότητας. Ανήκε σε πλούσια οικογένεια και ταξίδεψε αρκετά, αυτός έγραψε πολλά βιβλία. Από τα σπουδαιότερα βιβλία που έγραψε ήταν το «Περί αναλήμματος».

ΟΔΟΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΟΣ.
Ο Ραδάμανθυς στην ελληνική μυθολογία ήταν ήρωας της Κρήτης, ένας από τους γιούς του Δία και της Ευρώπης, αδελφός του Μίνωα και του Σαρπηδόνα. Σύμφωνα με την  παράδοση, ο Ραδάμανθυς φημιζόταν για τη σοφία και για τη δίκαιη κρίση του. Σε αυτόν αποδιδόταν η σύνταξη του Κρητικού Κώδικα. Μετά τον θάνατό του λοιπόν, ο Πλούτωνας του ανέθεσε να δικάζει τους νεκρούς στον ‘Αδη , μαζί με τον Μίνωα και τον Αιακό.

ΟΔΟΣ ΣΑΡΠΗΔΟΝΟΣ.
O Σαρπηδών ήταν αδελφός του Μίνωα και του Ραδάμανθυ από το γάμο του Δία με την Ευρώπη. Ο Σαρπηδών δεν μπόρεσε να ζήσει στην Κρήτη  με τον αδελφό του, τον Μίνωα, που όταν πήρε την εξουσία στα χέρια του, τον έδιωξε. Ο Δίας έδειξε ιδιαίτερη εύνοια στο γιο του το Σαρπηδόνα και τον άφησε να ζήσει τρεις ανθρώπινες γενιές. Στον τρωικό πόλεμο βρήκε το θάνατο από το χέρι του Πάτροκλου. Οι Τρώες και οι Λύκιοι δεν μπόρεσαν να πάρουν στα χέρια τους ούτε το νεκρό. Ο Έκτορας, που το επιχείρησε, τραυματίστηκε από τον Αίαντα. Τελικά ο Δίας για χάρη του γιου του έστειλε τον Ύπνο  και το θάνατο και αυτοί έφεραν το λείψανο του Σαρπηδόνα στην Λυκία. Στην Λυκία υπήρχε μαντείο του Σαρπηδόνιου Απόλλωνα. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι ο Σαρπηδών ορχικά ήταν τοπικός χρησμοδότης θεός, που η λατρεία του υποχώρησε με την επικράτηση του Απόλλωνα.

ΟΔΟΣ ΣΒΩΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Ο Αλέξανδρος Σβώλος ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός . Γεννήθηκε στη Μακεδονία το 1892 και πέθανε στην Αθήνα το 1956. Αριστούχος διδάκτορας της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1915,με τη διατριβή «Το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και το δίκαιον των σωματείων». Το 1929, διαδέχθηκε τον Ν. Σαρίπολο στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην έδρα αυτή παρέμεινε μέχρι το 1946, οπότε και αποπέμφθηκε οριστικά κατηγορούμενος ως «ελληνόφων καθηγητής και αποστάτης της εθνικής ιδέας». Εξαιτίας των αριστερών πεποιθήσεών του, είχε ήδη παυτεί από την έδρα του Συνταγματικού Δικαίου άλλες τρεις φορές: το 1935, το 1936 και το 1944. Για τους ίδιους λόγους, ο Μεταξάς τον εξόρισε στην Ανάφη, Μήλο, Νάξο και Χαλκίδα καθ' όλη την περίοδο 1936–1940. Από το 1945  έως το 1953 διατέλεσε πρόεδρος («πρωθυπουργός»)  της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ, γνωστής και ως «Κυβέρνησης του Βουνού»).
Μετά  δε την συγχώνευση του κόμματος αυτού με το Δημοκρατικό Κόμμα, διετέλεσε πρόεδρος του ενιαίου Δημοκρατικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού (1953– 1956).Το 1950 εκλέχθηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης, όπως επίσης συνέβη και στις εκλογές του 1956. Ωστόσο, πέθανε μόλις τρεις ημέρες μετά την δεύτερη εκλογή του.

ΟΔΟΣ ΤΗΛΕΦΑΝΟΥΣ.
Ο Τηλεφάνης ήταν Έλληνας γλύπτης και χαλκογράφος από τη Φώκαια της Μικράς  Ασίας που έζησε από τα τέλη του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα π.χ. .Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στη Σούσα, στην αυλή του Δαρείου και του Ξέρξη, και εργάστηκε για τη διακόσμηση των Ανακτόρων της Περσεπόλης .

ΟΔΟΣ ΦΑΩΝΟΣ.
Ο Φάων σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν ένας ναυτικός  στη Μυτιλήνη. Ήταν άσχημος και γέρος, ώσπου η Αφροδίτη ήρθε στη βάρκα του,μεταμφιεσμένη σε γριά. Ο Φάων την πήγε στη Μικρά Ασία και δεν δέχτηκε πληρωμή. Σε αντάλλαγμα, η Αφροδίτη του έδωσε μια αλοιφή σε ένα κουτάκι.Όταν την χρησιμοποίησε, μεταμορφώθηκε σε όμορφο νέο και γοήτευσε πολλές με την ομορφιά του. Η Σαπφώ τον ερωτεύτηκε. Έγιναν εραστές, αλλά ο Φάωνας  δυσαρεστήθηκε μαζί της και την υποτίμησε. Η Σαπφώ, απογοητευμένη με την απόρριψη του, αυτοκτόνησε πέφτοντας από ένα βράχο στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον Αιλιανό, ο Φάων δολοφονήθηκε από έναν απατημένο σύζυγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου