Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ. Ο ήρωας της Πλατείας Μεταξά

Εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανούς από τους Γερμανούς στους οποίους τον παρέδωσαν οι ταγματασφαλίτες 

της Γεωργίας Ξάνθη

Ο Σπήλιος Αμπελογιάννης , ζούσε στην οδό Άστρους στο νούμερο 93.Το σπίτι που σώζεται μέχρι σήμερα. Απέναντι ακριβώς από το κέντρο Νεότητας , στην πλατεία Μεταξά τότε, Πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα σήμερα. Διασχίζουμε πολλοί από εμάς την Αστρους καθημερινά, σχεδόν αγγίζουμε το κεφαλόσκαλο στο νούμερο 93 ,αλλά δεν γνωρίζουμε την ιστορία.

Ο Σπήλιος Αμπελογιάννης ,ήταν το τρίτο παιδί πενταμελούς εύπορης επαρχιακής οικογένειας. Στην Αθήνα ήρθε για να σπουδάσει το 1933. Γρήγορα μπαίνει στην Εθνική Αντίσταση και συγκεκριμένα στην καθοδήγηση του Ε.Α.Μ.. Είχε πλούσια δράση στην περιοχή βγάζοντας πύρινους λόγους, που ήταν και το μοναδικό όπλο που διέθετε αν και ήξερε πόσο κινδύνευε , ανοίγοντας αποθήκες μαυραγοριτών και μοιράζοντας τρόφιμα και ρούχα στον Λαό. Γίνεται, όπως ήταν φυσικό, στόχος των ταγματασφαλιτών της περιοχής που τον κυνηγούν ανελέητα. Εργαζόταν σαν εργάτης στις αποθήκες στο ζαχαροπλαστείο Ζόναρς στο κέντρο της Αθήνας. Σε μπλόκο που είχε στηθεί στην πλατεία Μεταξά , συλλαμβάνεται από ταγματασφαλίτες έχοντας επάνω του παράνομο Τύπο. Ξυλοκοπείται άγρια και παραδίδεται στους Γερμανούς. Τον Δεκέμβρη του 1943 μεταφέρεται στις φυλακές Χατζηκώστα, όπου βασανίζεται άγρια χωρίς να καταφέρουν να του πάρουν μια λέξη, ένα όνομα. Τον Απρίλη του 1944 μεταφέρεται στο Χαϊδάρι όπου παραμένει μέχρι την 1 Μάη του 1944. Δέκα κλούβες , με είκοσι μελλοθάνατους , ήρωες η κάθε μια. Η Εκτέλεση θα γίνει το πρωί της Πρωτομαγιάς του 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής , όπου στα τριάμισι χρόνια της Γερμανό-φασιστικής κατοχής έγιναν 48 ομαδικές εκτελέσεις. Το πουκάμισο του, βρέθηκε από κάποιοπεραστικό, «αποχαιρετιστήριο γράμμα » ενός 22χρονου παιδιού στην μάνα του. Εκτελέστηκε μαζί με τους υπόλοιπους 199 κομμουνιστές συντρόφους του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο .

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Μόλις διάβασα στο site σας την καταχώρηση που είχε γίνει με τίτλο "Σπήλιος Αμπελογιάννης. Ο ήρωας της πλατείας Μεταξά" που ανέβηκε την 1η Μάη του 2012 απο την κυρία Γεωργία Ξάνθη. Όντας απόγονος του Σπήλιου και έχοντας γράψει το κείμενο για τον ίδιο, την ζωή του και την εκτέλεση του στην τοπική εφημερίδα "Μήνυμα" τον Μάη του 2011, παρατήρησα ότι δεν έχετε γράψει απο που έχετε λάβει τις πληροφορίες αυτές που αναφέρετε. Επίσης αποκρύπτετε το γεγονός οτι ο Σπήλιος ήταν ενεργότατο μέλος του ΚΚΕ και όχι μόνο του ΕΑΜ. Παρακαλώ να γράψετε άμεσα απο που πήρατε τις πληροφορίες και να αποκαταστήσετε το γεγονός που, ελπίζω άθελά σας, δεν έχετε γράψει.

    Ευχαριστώ πολύ
    Νίκος Σοφιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή